Är du nyfiken Fantas historia? Här kan du på ett snabbt och enkelt ta del av viktiga årtal för en av världens mest populära drycker.

1940 Fanta Orange blir till

Fanta lanserades för första gången i Tyskland under 1940-talet och var ett alternativ till Coca-Cola efter det var svårt att importera de hemliga ingredienserna som ger Coca-Cola sin goda smak. Men det var i Italien på 1950-talet som Fanta Orange fick en smak som liknar den nuvarande och slog igenom på riktigt. Kolsyrad dryck var något nytt och den uppfriskande smaken av apelsin gjorde att Fanta Orange blev en stor succé.

1958 Fanta börjar säljas i USA

Ett par år efter lanseringen i Europa var det dags för Fanta att erövra USA. På den tiden var Europa exotiskt för amerikaner. Kanske är det därför man på en av de första reklamannonserna kan se en fransos i basker med pussar över hela ansiktet.

1965 Fanta till Sverige

Efter erövringen av både södra och centrala Europa samt USA var det dags för Sverige. Redan då associerades Fantamed glädje. En av reklamaffischerna visar en glad apelsin på vattenskidor och med texten, ”Smakar så gott att det är kul att vara törstig med Fanta Orange”.

1984 Fanta, symbol för glädje genom alla tider

Fanta har alltid stått för värme, glädje och mycket humor. På en cirkusinspirerad reklamaffisch från 1984 får vi träffa Fantastiska Fanta, en elefant som balanserar på en gigantisk burk med Fanta Orange.

1985 Fanta Light lanseras

Fanta lanserar ett lågkalorialternativ, Fanta light. Idag säljs produkten under namnet Fanta zero. Samma goda smak, utan tillsatt socker.

2003 Spännande smaker i hela världen

För Fanta är smaken viktig och hela tiden pågår arbetet med att hitta nya lekfulla smaker. Idag finns det över 200 olika smaker av Fanta runt om i världen. De flesta har någon form av citrussmak. 2003 var till exempel Fanta fläder & citron på tillfälligt besök i Sverige. Idag finns förutom orginalet med apelsinsmak även Fanta Orange zero och smakerna Fanta Exotic och Fanta Lemon.

2004 Fanta i nya former

Ett nytt millenium och dags för Fanta att få en ny form. 2004 gjorde nya Fanta flaskan entré i Sverige, en helt ny design som känns igen på sin greppvänliga form.

2010 Utan tillsatta konserveringsmedel

2010 var ett viktigt år för produktionen av Fanta. Tillbyggnation av fabriken i Jordbro och en ny produktionsteknik gjorde det möjligt att tillverka Fanta utan några tillsatta konserveringsmedel.

2013 Bästa smaken någonsin

Svenska Fanta Orange får en ny smak som är den bästa någonsin. Den nya smaken är framtagen att passa svenska smakpreferenser – med fruktjuice, utan tillsatta konserveringsmedel eller konstgjorda färgämnen och bara naturliga smakämnen.

2015 Nyhet! Fanta Mango

Under 2015 kommer Fanta Mango till Sverige på ett gästspel. En smak som är uppskattad i flera länder däribland Storbritannien och Schweiz.

2017 Fanta får ett nytt utseende

Fanta får ett nytt modernare utseende och vem vet vad som händer i framtiden? Men en sak är säker – vi kommer fortsatt ha en helt naturlig utveckling

2018 Fanta fortsätter utvecklas

I linje med den nya identiteten, byter även Fanta formen på flaskorna. Men en helt ny unik form – som symboliserar den fruktigt goda smaken – är Fanta redo att möta framtiden.