När du letar efter den perfekta presenten till den speciella personen den här julen du kan också göra lite gott i världen med ett köp som hjälper till att stärka kvinnliga företagare.

Varje unikt handgjort objekt i Coca-Cola 5by20-hantverkskollektion är skapad av en kvinnlig hantverkare som använder sin kreativitet och uppfinningsrikedom för att förvandla förpackningen (som annars anses som avfall) till något vackert. Det är bättre än ”guilt free” shopping; det är ”gör något bra” shopping.

Dessa otroliga kvinnor är en del av det initiativ som Coca-Cola startat och kallar 5by20. Det syftar till att möjliggöra ekonomiskt inflytande till 5 miljoner kvinnliga företagare 2020. 5by20-hantverkare får utbildning i design och affärsmannaskap, kunskap om marknaden och ibland även det material de behöver. Ditt köp ger inkomst till de kvinnliga hantverkare som handgjort dessa föremål.

Så om du letar efter en gåva som ger tillbaka eller bara vill ge en tankeväckande gåva som sticker ut från mängden, kolla in produkterna nedan och gå in här för att köpa.

Läskeburksren

Hantverksgrupp: Acacia Creations, Kenya 

5by20 bottle cap reindeer.png
Den här, ca 35 cm höga, renen är den ultimata julklappen till din miljömedvetna vän, det perfekta komplementet till din julbock under granen eller en annorlunda gå-bort-present till nästa julmiddag. För att tillverka dessa renar använder kvinnorna i Atisan Creations, Kenya återvunna aluminiumburkar bundna med telefontråd.

Efter att ha besökt några flyktingläger i Afrika upptäckte Maura Kroh den kreativitet och naturliga talang den lokala befolkningen hade och ville ge dem ett sätt att dra nytta av sitt arbete. Under 2007 startade Marua Acacia Creations, en organisation som har hjälpt mer än 1 000 hantverkare i över sex länder att sälja sina smycken och heminredning över hela världen. Acacia överträffar Fair Trade genom att skapa arbetstillfällen, tillhandahålla utbildning och ge tillbaka till samhället genom utbildnings- och hälso- och sjukvårdsinitiativ.

Kapsylbörs

Hantverksgrupp: çöp(m)adam, Turkiet 

5by20 purse.png

Denna unika väska är handgjord av återvunna Coca-Cola kapsyler av turkiska kvinnor. Den är 14 x 9 cm och funkar därmed utmärkt till att ha mynt, visitkort, smink och mer i. Väskan finns även i grått.

Dessa självutnämnda ”skräp-damer" i çöp(m)adams hantverksgrupp är proffs på att förvandla sopor till eco-chica tillbehör. çöp(m)adam, som är beläget i västra Turkiet, strävar efter att ge kvinnor egna försörjningsmöjligheter och samtidigt minska avfallet. Många av kvinnorna hade aldrig försörjt sig själva innan de deltog i gruppen och genomgick utbildningen genom 5by20-programmet. Nu är deras vackra föremål till försälning över hela världen.

Öppningsringsarmband

Hantverksgrupp: Purple Community Fund, Filippinerna 

5by20 bracelet.png

Detta miljövänliga armband finns i rött, orange, svart eller grått och är tillverkat helt från lokalt, återvunnet aluminium, i form av öppningsringar från läskburkar, och gummisnoddar. Det är det perfekta tillbehöret till varje outfit, lämpligt både till vardag och fest. Kvinnorna i Purple Community Fund (PCF) i Filippinerna skapar produkter i naturliga material i kombination med återvunna Coca-Cola-flaskor och burkar. Detta arbete hjälper inte bara till att försörja dessa kvinnor det bidrar också till att hålla gatorna rena från skräp i sina samhällen.

I de fattigaste områdena i Filippinerna kämpar kvinnor och barn för att försörja sig på att hitta återanvändbara material på sophögar. Genom att ge kvinnor nödvändig kompetens och verktyg för att återanvända återvinningsbart material till att tillverka vackra skapelser så hjälper PCF dessa kvinnor att utveckla sina företag. Vilket gör det möjligt för dem att köpa nödvändiga husgeråd och ge dem bättre tillgång till utbildning för sina barn.

Jocelyn Pacrin är en ensamstående mamma till fyra barn som bor i ett slumoråda i Manila, Filippinerna. Hon säger: " Min största inspiration i mitt liv är mina barn och min mor. Jag stärks att sörja för deras behov och av att möjliggöra för dem att avsluta sina studier ... jag kan tjäna mina egna pengar och ta hand om mina barn på egen hand. "

Vill du se mer? Klicka här för att se hela 5by20 samlingen på ShopCoke.

Om Coca-Cola 5by20-hantverksprogram

Dessa hantverkare utgör en viktig del av värdekedjan inom Coca-Cola. Deras kreativitet och uppfinningsrikedom förvandlar dryckesförpackningar såsom öppningsringar, aluminiumburkar, glasflaskor, PET-flaskor och även gamla Coca-Cola etiketter, till vackra föremål såsom smycken, handväskor, anteckningsböcker, iPad-fodral och mer. Du kan se mer om hantverkarnas berättelser i den här videon.

Genom att sälja 5by20-objekt via detaljhandelns kanaler multipliceras de positiva effekterna initiativet kan ha på kvinnliga hantverksentreprenörer, deras familjer och samhällen.