Det är nog få som inte känner igen honom, och många vet antagligen om att det är den svenskättade konstnären Haddon Sundblom som ligger bakom illustrationerna av honom. Inte desto mindre spelar han en viktig roll i att år efter år bidra till julstämning över hela världen. I år har den amerikanska posttjänsten dessutom lanserat frimärken med Sundbloms illustrationer av honom lagom till jul. Vem vi tänker på? Jultomten såklart!

Välrenommerad illustratör bakom jultomten

Haddon Sundblom, konstnären bakom den jultomte som ända sedan 1931 har funnits med i julreklam från Coca-Cola, föddes 1899 i Muskegon, Michigan. Båda Sundbloms föräldrar var svensktalande och hade utvandrat till USA. Men medan mamman var från Sverige, var pappan faktiskt från Föglö på Åland.

coca-cola-haddon-sundblom-584x328.jpg

Till höger ser vi Haddon Sundblom. Flickorna på bilden är de grannflickor som figurerade i flera av Sundbloms illustrationer.

Sundblom utbildade sig på Art Institute of Chicago och American Academy of Art. Efter utbildningen blev han en av de ledande illustratörerna i sin samtid och han arbetade med flera stora varumärken såsom Quaker Oats Company, Packard och Colgate-Palmolive. Arbetet med att göra illustrationer för Coca-Cola inleddes så tidigt som år 1924.

Den sundblomska tomten gör entré 

Redan tidigare hade tomten figurerat i julreklam från Coca-Cola, men den första ikoniska jultomten av just Sundblom såg dagens ljus i julkampanjen år 1931. Enligt de uppgifter som finns betalade Coca-Cola Sundblom 1000 dollar per bild, en stor summa på den tiden (en bil kostade ungefär 700 dollar). Inspirationen till tomten hämtade Sundblom bland annat från dikten A Visit From St. Nicholas/Twas the Night Before Christmas, men också från den nordiska folktron.

coca-cola-jultomten-1947-584x328.png

1947: Tomten tar en paus i verkstan med en Coca-Cola.

En annan stor inspirationskälla till Sundbloms tomte var hans granne Lew Prentiss, som fick sitta modell för de tidiga tomteillustrationerna. Efter Prentiss bortgång använde Sundblom istället sig själv som modell.

En tomte i gott sällskap

coca-cola-jultomten-1944-584x328.png

1944: Jultomten och Sprite Boy. Under Andra Världskriget avbildade Sundblom ofta tomten tillsammans med ett jordklot. 

Sundblom fortsatte att måla nya versioner av tomten för Coca-Cola fram till 1964 – i över 30 år alltså. På många av illustrationerna har tomten sällskap av barn, hundar och av Sprite Boy, en annan karaktär som Sundblom skapat. Sprite Boy föreställer en alv och har fått sitt namn från ordet sprite som betyder just alv på engelska. Drycken Sprite lanserades däremot inte förrän flera år efter att Sundblom hade skapat den lilla alven som sällskapar tomten.

Barnen och hunden som förekommer i ett flertal illustrationer är inspirerade av två systrar och en hund som bodde i Sundbloms grannområde. Men tillskillnad från verklighetens två flickor har Sundblom valt att måla en flicka och en pojke. Hunden var dessutom grå i verkligheten, och svart på bilderna.

coca-cola-jultomten-1964-584x328.png

1964: Den sista bilden Sundblom gjorde av tomten för Coca-Cola. Här kan vi se barnen och hunden som flera gånger fick vara med i illustrationerna.

Ofta ser vi tomten leka med barnen och ge dem presenter i form av leksaker. På andra bilder kan vi se en tomte som på olika sätt avnjuter en Coca-Cola för att ta igen sig. Ett år målade Sundblom människor som ställde ut Coca-Cola till jultomten på julafton, vilket fick många familjer att göra just detta. Faktiskt väckte traditionen med jultomtebilderna så mycket engagemang att när Sundblom ändrade små detaljer, såsom att tomtens skärp satt bak-och-fram eller att han ett år saknade vigselring, hörde folk av sig till Coca-Cola. När vigselringen saknades var det många som undrade vad som hade hänt med Tomtemor!

Den moderna tomten?

coca-cola-jultomten-1943-1963-584x328.png

1943: En annan bild från Andra Världskriget där jultomten och Coca-Cola verkar vilja sprida julstämning i en mörk värld.
1963: Barnen har lämnat en välförtjänt Coca-Cola framme åt tomten.

Haddon Sundblom dog år 1976, men hans illustrationer lever kvar. Enligt många var det Sundblom som skapade bilden av vår moderna tomte. Det råder dock delade meningar om detta. Kanske är det mer rätt att säga att Sundblom med sina illustrationer av tomten för Coca-Cola samlade ihop och befäste den moderna bilden av tomten.

Klart är i alla fall att det är få som inte känner igen den tomte som i över 30 år prydde julreklamen från Coca-Cola. De bevarade originalillustrationerna tillhör dessutom bland de dyrare konstverken i världen och bilderna dyker fortfarande upp i olika sammanhang – som nu när den amerikanska posttjänsten har producerat frimärken som är utvalda för att de just visar utvecklingen av Sundbloms välkända och älskade jultomte.