Woho, nytt år, nya vanor! Nu när helgerna är över och vi har lovat oss själva att äta bättre så kan det ju kännas väldigt lockande att dela med sig av den där härligt välgjorda och färgstarka ”bowlen” du precis lagat på Instagram. Men, det kan vara svårt att få till bilderna så de ser lika inbjudande ut som du tänkt. Därför kommer vi att guida dig till hur du tar bättre matbilder med din smartphone.

Skuggor, fel vinklar och olämpliga Instagram-filter är bara några av de saker som du bör undvika om du vill imponera och säkerställa likes för dina matbilder. Men det finns också andra saker som du kan göra - ta en titt på råden nedan:

1. Experimentera med vinkeln

Hitta en vinkel som visar så mycket mat som möjligt. Med risk för att vara lite smått irriterande för din omgivning, så kan du ställa dig på stolen och ta bilden i fågelperspektiv, särskilt om du vill visa flera rätter. Du kan också fota från sidan, där dekorationer eller blommor på bordet kan komma med i bakgrunden. Experimentera!

2. Fokus på mat

Om du vill att bilden på maten ska vara skarp och bakgrunden suddig, gå nära motivet och fokusera på maten genom att trycka på platsen på skärmen där kameran ska fokusera. Ett annat knep som du kan använda är att använda Instagrams egen funktion "tilt shift”. Med den kan du sudda omgivningen och låta maten vara knivskarp.

3. In med färger

När du tar bilder av mat måste man vara uppmärksam på att maten inte är för beige eller färglös. En pasta carbonara kan var hur god som helst, men kommer inte bli någon likebomb om du inte slänger in lite färg!

4. Hitta rätt ljus

Det är helt klart en fördel att ta dina matbilder i dagsljus. Mysbelysning som skapats med svag belysning och levande ljus, fungerar perfekt IRL, men maten kommer lätt se lite orange ut på bilden. Skynda därför att ta bilder innan det börjar skymma.

5. Sträva efter enkelhet i bakgrunden

Om det är mycket olika färger och former på tallriken kan det vara bra att hålla bakgrunden enkel. Genom att visa upp maten på tallrikar utan för mycket mönster och mot en enfärgad duk eller bordskiva sätts maten i fokus. Och det är ju (oftast) det som är meningen.

6. Använd Instagrams verktyg

Du är kanske ett stor fan av att använda Instagrams filter, men det är inte alltid den bästa lösningen. Oftast fungerar det bäst att redigera bilden manuellt med Instagrams egna funktioner. Experimentera med ljusstyrka, struktur, värme, skärpa, färgmättnad mm - Lite extra ljus och färg är vägen mot en bra bild!

7. Använd andra redigerings-appar

Om du vill gå ett steg längre kan du även använda andra fotoredigering-appar- det finns gott om alternativ. Försök till exempel med Camera+, Photo Editor eller VSCO.