För ungefär ett år sedan slogs dörrarna till en helt ny restaurang upp i Jordbro, granne med vår fabrik. Vi på Coca-Cola är glada över att ett så spännande lokalt initiativ har dragit igång nästan vägg i vägg, och har därför pratat med ägaren och grundaren Tommy Granström.

– Jag gör det alla andra BBQ-restauranger säger att de gör, är Tommys egen förklaring till varför han tror att restaurangen har varit en sådan succé hittills.

År 2016 bestämde sig Tommy för att följa sin dröm att servera riktigt grym Texas BBQ, och påbörjade arbetet med att dra igång restaurangen Det Arroganta Svinet som ligger ute i Jordbro industriområde. Drömmen väcktes i och med flytten till hus. Efter att en kväll ha börjat experimentera med att röka revbensspjäll på den sprillans nya grillen och med den medföljande påsen rökspån, var passionen för rökning ett faktum. Tre veckor senare började Tommy bygga sin första egna rök. Idag kan han under de tre timmar restaurangen är öppen under fredagar och lördagar servera rökt kvalitetskött till över 200 personer per dag.

– Egentligen är det ganska enkelt, säger Tommy. Jag använder inga kladdiga såser eller konstiga kryddningar, utan det är bara salt och peppar. Och väldigt bra kött.

Tommy förklarar att köttet han använder till rökningen är samma kött som de allra bästa Texas BBQ-restaurangerna i världen använder. Men, mycket hänger också på den fingertoppskänsla Tommy har övat upp hemma bakom garaget. Totalt tillagas restaurangens signaturkött, den rökta brisketen, i 11 timmar och tillsammans med allt annat kött som ska rökas är den sammanlagda rökningstiden 15 timmar. Men det gäller att hålla koll på varje köttbit då det bara är under en kort tidsperiod de är tillagade så som Tommy vill ha dem. Precis som i Texas har Tommy skippat termometern och istället jobbat upp en känsla för när köttet är klart. Och nu ska han dessutom lära upp en ny kille.

– Det kommer att flytta hit en kille från Bollnäs som jag ska lära upp. Så nu kommer vi att kunna röka i två skift. Det känns både kul och nervöst.

Men vad är det egentligen, förutom kvalitetskött och 15 timmars rökning som är grejen? Tommy själv tror att det är det att han gör allting från grunden, utan undantag.

– Eftersom köttet ändå ska röka i så många timmar har jag ju tid att tillaga alla sides under tiden. Så till skillnad från många andra ställen som säger att de gör saker från grunden, men sedan börjar fuska med tillbehören eller återuppvärma köttet, gör jag faktiskt allting själv. Dessutom skulle jag aldrig servera gårdagens kött. Målet är att varje dag sälja slut på allting!

Att dra igång restaurangen var inte helt enkelt. Eftersom restaurangen ligger en bra bit från stan tog det ett tag innan BBQ-sugna kunder började hitta dit. Ändå tror Tommy att läget i Jordbro har varit positivt för verksamheten, då den kunnat växa i en lite mer lagom takt. Dock har Det Arroganta Svinets popularitet exploderat efter besök från bland annat den kända matbloggaren Matgeek, matrecensenten Jonas Cramby och krögaren Mathias Dahlgren.

Inför framtiden har Tommy nu börjat bygga en uteservering utanför restaurangens huvudlokal, som är en gammal bilverkstad. När vi pratar med honom berättar han också att han har många idéer, men att han tänker hålla fast vid grunderna. Självklart hoppas han att det kommer att fortsätta dyka upp besökare, och han är inte särskilt orolig för att de inte ska klara av en högre belastning. Snarare är det så att tillagningssättet passar en större kundtillströmning.

– De rökar vi använder i verksamheten nu har kapacitet för att röka flera 100 kg kött om dagen. Så jag hoppas att jag ska fortsätta tycka att det är lika kul som jag tycker att det är nu, och att besökarna ska fortsätta komma hit, säger Tommy.