Hur skulle dagens ungdomar vilja att deras julfiranden egentligen gick till? I samarbete med Ungdomsbarometern har vi på Coca-Cola genomfört undersökningen Den Stora Juluppdateringen 2018. I undersökningen har svenska ungdomar mellan 16–19 år fått svara på vilka jultraditioner de har, vilka de vill behålla och vilka de skulle kunna tänka sig att slopa eller förnya.

Topp 3 jultraditioner unga vill bevara

95 % firar jul 

Av de tillfrågade ungdomarna firade hela 95 % jul. Bland dem är de traditioner som flest har gemensamt julklappar (96 %), umgänge med familj och släkt (93 %) och att äta julbord (91 %). Två av dessa traditioner toppade dessutom listan på vilka jultraditioner som unga vill bevara, nämligen umgänge med familj och släkt och julklappar.

coca-cola-se-julkampanj-2018-slopa-584x220.png

Vilka traditioner klarar sig unga utan?

De jultraditioner som flest säger sig kunna klara sig utan är julkort & julhälsningar och jultomten. Trots att ungdomarna säger sig kunna hoppa över julhälsningar skickar så många som 55 % julhälsningar via sociala medier som Instagram, Facebook och Snapchat. Dessutom uppger 66 % att de mottar julhälsningar på sociala medier. Av de som tycker att jultomten är mindre viktig för julfirandet uppger 4 av 10 att de kan tänka sig en julafton utan ett besök från tomten.

coca-cola-se-julkampanj-2018-uppdatera-584x220.png

Och vad vill ungdomarna förändra?

6 av 10 ungdomar menar att en eller flera jultraditioner är omoderna och behöver uppdateras. En tydlig trend för förändringarna är att många vill ha ett mer miljövänligt julfirande med fler vegetariska och veganska alternativ på julbordet och mer miljövänligt julpynt. Annat ungdomarna vill förändra är julmusiken, mindre tid framför skärmar, mindre julstress och mer tid för häng med kompisar. En annan viktig punkt för många unga är ändra dryckesvanorna under julen. Många önskar sig nämligen fler alkoholfria alternativ för att främja en vit jul.

Tjejer mer förändringsbenägna

Överlag var tjejerna i undersökningen mer benägna att vilja förändra jultraditionerna, samtidigt som fler tjejer också menade att det fanns en hållbarhetstanke bakom förändringarna. Bland jultraditionerna var det fler tjejer än killar som efterfrågade mer vegetariskt/veganskt på julbordet, fler alkoholfria alternativ, mindre julstress och mer miljövänligt julpynt.