Visste du att Coca-Cola går bra att använda till bakning? De här juliga kolorna och barnsligt goda cookiesarna kommer definitivt att gå åt när du dukar fram dem på glöggminglet eller när du avnjuter dem framför din favoritjulfilm tillsammans med ett glas Coca-Cola.

Juliga Coca-Cola-kolor

Superenkla kolor som toppas med kanel och kardemumma för den ultimata julsmaken.

Ingredienser

Antal kolor, ca
  • 1.5 dl vetemjöl
  • 1 dl vit sirap
  • 2 dl socker
  • 1.5 dl Coca-Cola

Till dekoration
Malen kanel och krossade kardemummakärnor

Gör såhär

  • Total tid 1 timmar 30 minuter
  • Förberedelsetid 5 minuter
  • Tillagningstid 35 minuter
  1. Blanda alla ingredienser utom kryddorna som är till dekorationen i en stor gryta. Om du har en mattermometer som tål värme kan du placera den i grytan. Se till så att den hänger fritt och inte nuddar botten.
  2. Koka upp och sänk sedan värmen något. Smeten ska koka, men inte så våldsamt så att den väller ur grytan. När termometern visar att smeten är 125°C (eller när smeten klarar ett mjukt kulprov) – häll den genast i en bakform klädd med bakplåtspapper. Dunka formen lite lätt mot underlaget för att bli av med luftbubblor och låt kolan svalna en aning.
  3. När kolan börjar svalna och anta fast form pudrar du över kanelen och strör över den krossade kardemumman. Var försiktig så att det inte blir för mycket eftersom smakerna av kryddorna annars lätt kan ta över.
  4. Pensla en kniv med raps- eller solrosolja och dela på kolan i lagom stora bitar.
  5. Slå in kolan i smörpapper och förvara torrt i rumstemperatur.

Chocolate Chip Cookies med Coca-Cola

Börjar du tröttna på pepparkakor och lussebullar? De här barnsligt goda cookiesarna kommer definitivt att göra succé bland både barn och vuxna.

Ingredienser

Portioner
  • 5 dl vetemjöl
  • 0.5 tsk salt
  • 0.5 tsk bakpulver
  • 1 dl brun farin/muscavadosocker/rörsocker
  • 1.25 dl vitt socker
  • 100 g smör
  • 1 st ägg
  • 1 tsk vaniljextrakt
  • 6 msk Coca-Cola
  • 1.25 dl hackade mörk och ljus choklad eller mörka och ljusa chokladknappar för bakning
  • Ev hackad choklad till garnering

Gör såhär

  • Total tid 35 minuter
  • Förberedelsetid 20 minuter
  • Tillagningstid 15 minuter
  1. Förvärm ugnen till 180 grader.
  2. Blanda samman mjöl, salt och bakpulver i en skål och ställ åt sidan.
  3. I en matberedare eller i en köksassistent med flatblandare: Tillsätt smöret och sockret och kör maskinen på medelhög hastighet tills du får en slät massa.
  4. Tillsätt ägg och vaniljextrakt och blanda tills de är inarbetade.
  5. Tillsätt Coca-Cola, en matsked i taget, tills den är helt inarbetad.
  6. Häll i mjölmixen från tidigare och kör på låg hastighet tills du har en jämn deg.
  7. Vänd försiktigt i chokladen för hand och se till att den fördelas jämnt i hela dagen.
  8. Använd en matsked för att skopa upp degen. Placera den på en bakplåtspappersklädd plåt och lämna ungefär 7 cm mellan varje kaka.
  9. Ställ in plåten i mitten av ugnen i 14–16 minuter, eller tills kakorna är väldigt lätt gyllene runt kanterna.
  10. Plocka ut kakorna ur ugnen och låt dem svalna en stund.
  11. Om du vill: finhacka choklad och lägg på de fortfarande varma kakorna. Chokladen kommer att smälta fint över dem och gör dem extra lyxiga.
  12. Lyft bort kakorna från plåten och servera direkt, eller placera dem på ett ugnsgaller för att låta dem svalna helt. Förvaras i en lufttät burk.