Du har förmodligen hört talas om en sockerersättning som kallas steviolglykosider. Detta sötningsmedel är ett extrakt från Stevia-plantan från Sydamerika, och därför omtalas steviolglykosider ofta som "stevia" eller "steviaextrakt" i talspråk.

Stevia-plantan har använts för att söta livsmedel i hundratals år. EU-kommissionen godkände användningen av steviaextrakt under namnet steviolglykosider i november 2011 i hela EU. Detta beslut grundades på mer än 25 års forskning om steviolglykosider, som visade att det var ofarligt att använda dem i livsmedel och drycker.

Steviolglykosider används i en rad olika livsmedel och drycker. Den har blivit ett uppskattat sötningsmedel runt om i världen, i synnerhet för konsumenter som strävar efter en balanserad kosthållning. Steviaextraktet är 200 gånger sötare än socker. Det kompletterar sortimentet med lågkalori- och kalorifria sötningsmedel som används i våra drycker.

Snabba fakta om Stevia-plantan och steviolglykosider:

  • Stevia-plantan ingår i krysantemumfamiljen.
  • Det finns hundratals olika varianter av Stevia-växter, men det är bara en, Stevia Rebaudiana, som innehåller naturliga komponenter som får dess blad att smaka sött.
  • Sötningsmedlet tillverkas genom att man raffinerar bladen från Stevia-plantan tills endast de beståndsdelar som smakar sött finns kvar..
  • Sötningsmedlet är kalorifritt, vilket gör det till ett enastående alternativ när man ska dra ner på kalorierna.
  • Steviolglykosider är 200 gånger sötare än socker, och därmed krävs enbart en ytterst liten mängd för att ge sötma åt en flaska läsk.