Vår förkärlek för söta smaker är naturlig. Vi vänjer oss vid den söta smaken redan när vi ammas med bröstmjölk nämligen. Och handen på hjärtat, sött är gott. Det är väl antagligen därför det finns uttryck som ”segerns sötma” och ”söt som socker”. Vi tänkte ta dig med på resan från sockerbeta i Skånes mylla till en iskall Coca-Cola i Jordbro och samtidigt passa på att bena ut skillnaden mellan rörsocker, råsocker och allt däremellan.

Sockerbetan heter Beta Vulgaris på latin. En normalstor beta innehåller 140 gram socker ungefär.

Från beta i Skåne till iskall Coke

Under kristalliseringen bildas sockerkristaller i sockersaften.

Det verkar finnas oklarheter kring råsocker och rörsocker, och vad skillnaden mellan de två är. Faktum är att det är samma produkt. Råsocker kan komma från betor eller sockerrör.

Man tror att sockret har sitt ursprung i Nya Guinea där sockerrör började odlas redan för 12 000 år sedan. Här i Norden använder vi oss numera av sockerbetssocker, som även kallas sackaros eller bordssocker. I Sverige använder vi oss av sockerbetssocker från Skåne i våra sockersötade drycker som tillverkas i Jordbro. Sockerbetorna   tvättas och strimlas på plasts i Skåne och silas genom 70-gradigt vatten. På så sätt får man fram sockersaft som sedan kokas, kristalliseras och centrifugeras. I själva centrifugeringen skiljs sockret och sirapen åt och sockret får torka innan det blir en del av innehållet i en Coca-Cola. Sedan transporteras sockerlösningen med tåg från Skåne rakt in till våra lager för att stå redo för produktion.

Coca-Cola bryggs efter ett hemligt recept som bara några få anställda känner till. Men att en av världens mest populära drycker innehåller socker är dock ingen hemlighet. Socker bidrar nämligen inte bara med sötma. Det kan också förstärka smaker och balansera och runda av andra smakintryck.

Socker i ett glas Coca-Cola

I allmänhet innehåller sockersötade drycker och juice 9-13 gram socker per 100 ml. Coca-Cola Classic innehåller 10,6 gram socker per 100 ml, vilket motsvarar 3,5 sockerbitar á 3 g (av en sockerbeta blir det ungefär 30 sockerbitar). På etiketten på alla våra produkter hittar du tydlig och lättbegriplig information om hur mycketenergi och socker produkten innehåller.