Socker kan förekomma i drycker, antingen på naturligt sätt som i juice eller som en tillsatt ingrediens. Socker bidrar med sötma och förstärker smaker.

I Norden använder vi oss av sockerbetssocker, som även kallas sackaros eller bordssocker. I Sverige använder vi oss av sockerbetssocker från Skåne i våra drycker som tillverkas i Jordbro. De transporteras med tåg från Skåne rakt in till våra lager

Sackaros finns naturligt i många frukter och grönsaker och används i många olika livsmedel. Sackaros bildas när fruktos och glukos kombineras. Fruktos och glukos är kolhydrater och utgör de två vanligaste sockerarterna (monosackarider) vi konsumerar.

Förkärleken för söta smaker är naturlig. Vi vänjer oss vid den söta smaken redan när vi ammas med bröstmjölk. 

Många av våra drycker innehåller socker. I likhet med all mat och dryck kan drycker som innehåller socker ingå i en balanserad kost. Det är viktigt att balansera de kalorier man äter/dricker med de kalorier man förbränner genom att vara fysiskt aktiv samt att agera på ett sätt som passar ens individuella livsstil.

I allmänhet innehåller sockersötade drycker och juice 9-13 gram socker per 100 ml. Coca-Cola innehåller 10,6 gram socker per 100 ml, vilket motsvarar 3,5 sockerbitar (3 g sockerbitar).

På etiketten på alla vårar produkter hittar du tydlig och lättbegriplig information om hur stor procentandel energi och socker produkten innehåller.