Så här tyder du etiketterna på våra drycker

Det finns massor av praktisk information på våra dryckesetiketter. Här är en guide som hjälper dig att använda denna information så att du kan hitta den rätta drycken som passar din smak och dina behov.

Att läsa livsmedelsetiketter kan hjälpa dig att upprätthålla en balanserad och hälsosam kost. Det europeiska regelverket för livsmedelsinformation till konsumenter ställer specifika krav på märkning av livsmedel och vilken information som måste anges på etiketterna samt hur denna information måste framställas.

Vilken information måste anges på etiketterna?

 • Beteckning (vad det är för livsmedel)
  • exempelvis kolsyrad läsk
 • Ingrediensförteckning
  • Ingredienser: Kolsyrat vatten, socker…
 • Allergener (i tillämpliga fall)
 • Nettomängd
  • exempelvis 500 ml
 • Bäst före-dag eller sista förbrukningsdag
  • Bäst före…
 • Särskilda villkor för förvaring (obligatoriskt i vissa fall)
  • exempelvis Förvara svalt och torrt
 • Förvaringsvillkor/användningsvillkor
  • exempelvis Förvara svalt och torrt
 • Företagets namn och adress
  • exempelvis Coca-Cola European Partners, Dryckesvägen 2C, 136 89 Haninge
 • Näringsdeklaration
  • Näringstabell per 100 g eller 100 ml som minimum

En av de största förändringarna i det nya europeiska regelverket för livsmedelsinformation till konsumenter är den ändrade terminologin.

Vägledande dagligt intag (GDA) kommer i stället att kallas för referensintag (RI). % RI per portion kommer att inkluderas i näringsvärdestabellen på de flesta förpackningar. På våra större förpackningar kommer vi även att visa fem RI-tabeller på framsidan. På mindre förpackningar kommer vi att visa enstaka energitabeller på framsidan.

Du kommer att kunna se % dagligt referensintag (DRI) i stället för % RDA på förpackningar som innehåller vitaminer och mineraler. Dessa värden är likadana.

1. INGREDIENSFÖRTECKNING

Livsmedlets beteckning står överst i ingrediensförteckningen. Deklarationen "innehåller sötningsmedel" kommer omedelbart efter livsmedlets beteckning om drycken är sötad med lågkalori- eller kalorifria sötningsmedel. Vilket sötningsmedel som används specificeras i ingrediensförteckningen. Listan visar vilka ingredienser livsmedlet innehåller. Dessa är listade i ordning och börjar med den ingrediens som återfinns i störst mängd, per vikt, och fortsätter därefter neråt till den ingrediens som förekommer i minst mängd. Eventuella allergener kommer att vara markerade i ingrediensförteckningen.

2. NÄRINGSTABELL

Mängden kalorier, kolhydrater och socker, fett, mättat fett och/eller salt visas på etiketten per 100 ml och per enskild portion av drycken. Energi per 100 ml visas i kJ och kcal.

På de flesta av våra förpackningar kommer vi att också visa samma näringsämnen som en procentandel av referensintaget av varje näringsämne. RI ersätter termen GDA. Ju högre procentsiffra, desto fler kalorier eller näringsämnen innehåller produkten.

3. KONTAKTINFORMATION

Vår konsumentkontakt kan hjälpa dig om det var något fel på din produkt eller svara på dina frågor.

Referensintag för en genomsnittlig vuxen

Referensintaget är inte en obligatorisk information på etiketterna. Vi tycker dock att det är användbar information när man ska utvärdera en produkts näringsmässiga innehåll. Referensintaget anger hur stor procentandel av det dagliga intaget av varje näringsämne (t.ex. kolhydrater, socker, fett) det finns i varje portion. Referensintaget är baserat på ett energibehov på 8400 kJ/2000 kcal per dag. Detta motsvarar det genomsnittliga energibehovet hos en genomsnittlig kvinna med måttlig aktivitetsnivå. Informationen om referensintag är vägledande. Om du behöver färre eller fler än 2000 kalorier, justera detta värde proportionerligt.

När näringsämnesmängderna är försumbara, dvs. nära noll, kan det finnas en deklaration i stil med "innehåller försumbara mängder av...".

Salt har ersatt natrium i näringsvärdestabellerna. Produktens saltinnehåll kommer att beräknas: saltmängd = 2,5 x natriuminnehållet. Saltet i våra drycker tillsätts inte som salt utan kommer från olika ingredienser som innehåller natrium, t.ex. natriumcitrat som används som surhetsreglerande medel i en del av våra drycker.

En 250 ml portion Coca-Cola innehåller 105 kalorier vilket motsvarar 5 % av en genomsnittlig vuxen persons referensintag av kalorier. En 0,5 l flaska innehåller två 250 ml portioner, och en 1,5 l flaska innehåller sex portioner.

De förutvarande GDA-tabellerna för energi, fett, mättat fett, kolhydrater, sockerarter och salt kallas numera för referensintagstabeller. På våra förpackningar som är 0,5 l eller större kommer alla de fem tabellerna att finnas på framsidan.