Livsmedelstillsatser har använts i århundraden, ända sedan man började salta och röka kött och fisk för att kunna konservera maten. Under de senaste 50 åren har utvecklingen inom livsmedelsvetenskap och -teknik lett till att man hittat många nya tillsatser som uppfyller åtskilliga funktioner när det gäller livsmedel.

Tillsatser bidrar till att bevara näringssammansättning i mat och dryck och gör dem ofarliga att äta. De får även livsmedel att smaka bättre och se bättre ut.

Tillsatserna kan komma från en naturlig källa. Till exempel kommer färgämnet antocyanin från frukt och grönsaker, men bearbetas för att kunna användas kommersiellt. Och steviaextrakt kommer från Stevia-plantan.

Andra tillsatser förekommer också naturligt, men tillverkas även för storskalig användning. Exempelvis är bensoesyra en substans som återfinns i naturen, men som även tillverkas på syntetisk väg och används som ett konserveringsmedel. Citronsyra och askorbinsyra (även kallat vitamin C) är två andra exempel på detta.

Slutligen finns det artificiella tillsatser som inte finns naturligt i livsmedel utan som tillverkas på syntetisk väg. Ett exempel är en grupp syntetiska färger som kallas azofärgämnen, men som vi inte använder i Danmark/Norge/Sverige/Finland.

Innan livsmedelstillsatser godkänns för användning, genomgår de en strikt vetenskaplig säkerhetsutvärdering för att säkerställa att de är ofarliga att konsumera. De huvudsakliga grupperna av livsmedelstillsatser är antioxideringsmedel, färgämnen, sötningsmedel, emulgeringsmedel, stabiliseringsmedel och konserveringsmedel.. Alla tillsatser utvärderas noggrant innan de godkänns för användning. Godkända tillsatser får ett "E-nummer" om de anses vara ofarliga att använda enligt europeiska regelverk. Deras användning övervakas fortlöpande, granskas och ändras om det framkommer nya vetenskapliga data.

Vi använder tillsatser i en del av våra drycker för att säkerställa att de håller högsta möjliga kvalitet. Men Coca-Cola har alltid tillverkats enbart med ingredienser som återfinns i naturen, ända sedan drycken uppfanns av dr. John Pemberton 1886. Som med alla våra ingredienser använder vi endast kända tillsatser som har bevisats vara ofarliga.