Dagligen avnjuter miljoner människor drycker som innehåller koffein, till exempel kaffe, te och läsk. I läsk kan koffeinet användas som smaksättning eller stimulans.

När det används som smaksättning bidrar det till den speciella smak som Coca-Cola har, den smak som människor över hela världen älskar. Dessutom är koffeinmängden som behövs för smakens skull avsevärt mycket mindre än om koffein tillsätts som stimulans. En 330 ml burk Coca-Cola innehåller bara 32 mg koffein. Energidrycker innehåller högre halter av koffein, en 250 ml burk energidryck innehåller vanligtvis omkring 80 mg koffein.

Många blir förvånade när de får veta att en burk Coca-Cola innehåller mycket mindre koffein än motsvarande mängd kaffe. Koffeinhalten i Coca-Cola är ungefär en tredjedel av den halt som finns i samma mängd bryggkaffe, och hälften av koffeinhalten i te.

Europeiska SCF (vetenskapliga livsmedelskommittén) rekommenderar att koffeinintaget inte ska överskrida 300 mg/dag. I synnerhet avråds gravida kvinnor från att inta mer än 300 mg koffein per dag. Detta motsvarar omkring tio burkar Coca-Cola.

Koffein produceras naturligt i många växters blad och frön. Koffein är en populär ingrediens och finns därmed både som en naturlig ingrediens samt som syntetiskt koffein. Syntetiskt koffein innebär att det är likadant som, eller en kopia av, det som finns i naturen. I Coca-Cola används dock enbart naturligt koffein.

Eftersom människan har använt sig av koffein i århundraden, vet vi massor om det – det har studerats noga och man vet att det är ofarligt att inta måttliga mängder. Myndigheter runt om i världen, inklusive EU-kommissionen, anser att det är ofarligt att använda koffein i rimliga mängder i livsmedel.