The Electrical Machine and Equipment Company — Emeco — i Pennsylvania är en osannolik affärspartner för Coca-Cola. Ännu osannolikare är resultatet av företagens gemensamma ansträngningar: en plaststol i 1940-talsstil. Historien började när Coca-Cola sökte efter partners med idéer om hur man skulle kunna återvinna plastflaskorna. Syftet med projektet var att visa att föremål tillverkade av återvunnen plast kan hålla hög kvalitet, vara hållbara och tilltalande.

_Article-3.4.2_v3_310x270.png
Gregg Buchbinder, VD och styrelseordförande för Emeco, förde med sig en passion för hållbarhet till företaget.

Emeco grundades 1944 för att förse den amerikanska marinen med en lätt och hållbar stol som skulle användas ombord på fartyg och baser som en del av krigsinsatsen. Stolarna skulle tillverkas av aluminium, en metall vars smältning och framställning hade stått i fokus för flygplansindustrin under andra världskriget. Efter kriget fortsatte militären och andra myndigheter att beställa stolen - som bara hette 1006, men med tiden blev beställningarna allt glesare och mindre.

I slutet av 1990-talet fick Emeco små beställningar på stolarna från oväntade ställen: The Paramount Hotel i New York som designades om av Philippe Starck, och från Giorgio Armani i Milano. Arkitekter och designers hade återupptäckt stolen och tyckte att den var tidlös, enkel och ikonisk.

Emeco inledde en rad högprofilerade samarbeten med de designers och arkitekter som uppskattade stolen: Philippe Starck, Frank Gehry, Norman Foster, Jean Nouvel, Konstantin Grcic och BMW:s chefsdesigner Adrian van Hooydonk.
När Coca-Cola tog kontakt med 2006, hittade man en gemensam nämnare i arvet efter två i övrigt mycket olika företag. Emeco växte fram i en tid med massor av krigsskrot och återvinning född ur patriotism. Företagets stol användes runt om i världen där amerikaner var stationerade. Även Coca-Cola var känt för sin långa historia av återvinning - främst för sin klassiska glasflaska. Dessutom delade företagen 1940-talets patriotiska anda, särskilt löftet som Coca-Colas ledare Robert Woodruff gav 1941 om att sade att alla personer som bar uniform skulle få köpa en flaska Coke för fem cent, oavsett var han befann sig och vad det än skulle kosta företaget. Emecos ledning insåg att "killen som satt på en Emeco-stol på den tiden förmodligen även drack Coca-Cola".

Ny och hållbar PET-design
Samarbetet mellan Coca-Cola och Emeco innebar att Emeco fick brottas med utmaningen att återanvända PET-plast, vilket är mycket bättre än att återanvända aluminium. Det är ganska enkelt att använda PET för att tillverka produkter som exempelvis T-shirts och mattor, men det är mycket svårt att uppgradera PET till en strukturell stol. Därför dröjde det flera år innan kemisterna fick fram rätt formel till det nya materialet, som kallas rPET. När det gällde strukturen ville de undvika det glansiga, släta utseendet hos en del återvunna produkter. De ville ha ett klassiskt utseende, inte något trendigt.

Article_3_4_2_v2_310x270.png
Emeco Broom Barstool skapades av Philippe Starck och Emeco och är tillverkad av post-industriellt avfall – 75 % polypropylenavfall och 15 % träfiber från trätillverkning.

År 2010 var slutprodukten äntligen färdig: en tilltalande version av den ursprungliga Emeco-stolen tillverkad av rPET. I linje med företagets användning av numeriska namn och det faktum att varje stol var tillverkad av 111 återvunna Coca-Cola-flaskor, döptes stolen till 111 Navy Chair och presenterades på Milanos möbelmässa. En av stolsfärgerna var av en lycklig slump Coca-Cola-röd.