1.    Det är iskallt ute…

… men du klagar ändå inte. Det här tillståndet förekommer under en väldigt begränsad tid mellan den 30 november och 3 januari. Utanför den här korta tidsrymden är temperaturer under nollan arktiska och därför outhärdliga. Men under den här perioden är frysgrader välkommet eftersom det skulle kunna leda till vinterns Helige Gral: en vit jul.

2.    Du säger ”god jul” istället för hej då

… utan att känna dig fånig.

3.    Alla på jobbet är på bra humör

Det är en konstig grej som börjar hända i december: dina kollegor börjar ta med hemgjorda godsaker, alla brygger kaffe, det är mer uppsluppen stämning i fikarummet och växterna får en glitter make-over. (Passa på att njuta av det, i januari kommer saker att vara helt annorlunda.)

4.    Chefen säger inget om att du går tidigt

”Klart du ska gå, du har jobbat så hårt”, säger chefen. (Vad hen inte vet är att du ignorerat att svara på mejl och istället ägnat dig åt att surfa efter klappar.)

5.     “Holidays are coming, holidays are coming, holidays are coming”

Du kan väl refrängen? När ”Christmas Trucks” rullar på TV:n finns det ingen återvändo: julen är här.

6.    Det är hysteriskt i butikerna efter 18

Det blir mörkt redan klockan 16 men för handlarna ser det superljust ut trots att klockan är efter stängningsdags. Det kan bara betyda en sak: extraöppet!

7.    Överallt doftar det kanel och apelsin

De klassiska smakerna som kanel, ingefära, apelsin och kryddnejlika är smaken och lukten av julen. Kanske kommer dofterna från din skinka eller din egen ”Julkaka med Coca-Cola light”, oavsett så är dofterna överallt när julen kommer!

8. Kallpratet handlar inte längre om vädret

Istället frågar alla ”Var ska ni fira jul?” och det är ju en toppenfråga.

9.    Den där varma känslan inombords

När julstämningen slår till kan du verkligen känna det. Det där den där varma, härliga känslan som lägger in en extra växel om bara av att höra varuhusets julmusik.

10.  ”Tusen stjärnor som tindrar”

Det händer bara en gång om året, men när det gör det, är det bra: ur radion kommer det julsånger. (Du kan fortfarande inte ord texten, och du kommer förmodligen heller  aldrig att göra det, men du nynnar med oavsett.)