Tillsammans med Städa Sverige – Idrottens miljöorganisation genomför Coca-Cola Sverige just nu projektet Städa Strand där tusentals idrottsungdomar engageras runt om i landet för att göra våra stränder renare. Städa Strand genomförs för fjärde året i rad.  

Årets upplaga av projektet Städa Strand startade i april då hundratals ungdomar städade stränder i Öckerö kommun. Efter det har föreningar längst västkusten, sydkusten och nu senast även östkusten hjälpt till att rensa stränder från skräp. Målet i år är att engagera ännu fler ungdomar än tidigare år och på så sätt städa fler stränder. Förra året hjälpte 3 300 ungdomar till att samla in 60 ton skräp på 302 stränder runt om i landet. I år är förhoppningen att 150 idrottsföreningar ska städa över 400 stränder. 

Hittills i år har 1 902 ungdomar från norr till söder hjälpt till att städa och samlat in 1 642 säckar med skräp. Städningarna fortsätter under sommaren och även i höst då flera föreningar rensar upp efter badsäsongen. Med hela 150 stränder städade redan i år hoppas initiativtagaren Coca-Cola Sverige att projektet skall nå de uppsatta målen.  

– Det är skrämmande att se hur mycket skräp som slängs på våra stränder. Därför är det glädjande att nästan tvåtusen ungdomar deltagit redan i år, vilket visar att många vill göra en insats för miljön. Samtidigt bidrar vi tillsammans till att idrottsföreningarna kan skaffa utrustning eller åka på träningsläger så projektet gör nytta för både miljön och idrotten, säger Peter Bodor, informationsdirektör på Coca-Cola Enterprises Sverige.  

Idrottsföreningarna som deltar i projekt får ett bidrag till klubbkassan som tack för att de ställer upp och städar stränder. Ungdomarna som deltar kan även vara med och tävla om ”Årets strandstädarbild”. Under hashtagen #Stadastrand på Instagram kan ungdomarna själva dela med sig av arbetet med att göra stränderna renare. I höst kommer den bild som på bästa sätt illustrerar ungdomarnas arbete att belönas och den vinnande föreningen får besöka Coca-Cola Sverige i Jordbro utanför Stockholm. 

 

Resultat för Städa Strand tidigare år

Antal städade stränder, deltagande ungdomar samt insamlat skräp

2010
Stränder: 174
Deltagare: 2500
Skräp (ton): 42

2011
Stränder: 285
Deltagare: 3100
Skräp (ton): 55

2012
Stränder: 302
Deltagare: 3500
Skräp (ton): 61

 

Coca-Cola Enterprises Sverige AB producerar, distribuerar och säljer icke alkoholhaltiga drycker på den svenska marknaden. Några av varumärkena är Coca-Cola, Fanta, Sprite, MER, Burn, Bonaqua Silver, Powerade och Minute Maid. Cirka 800 personer arbetar på Coca-Cola i Sverige, varav cirka 600 på huvudkontoret i Jordbro utanför Stockholm. Här produceras cirka 1 miljon liter dryck varje dag. I Sverige lanserades Coca-Cola 1953. Receptet på Coca-Cola skapades 1886 av apotekaren John S. Pemberton i Atlanta, USA. För ytterligare information, besök gärna vår hemsida eller följ oss på Facebook