Närmare 80 ton skräp har plockats bort från Sveriges stränder i år. Aldrig tidigare har den nationella miljösatsningen Städa Strand samlat in så mycket skräp. Den varma sommaren är en av orsakerna till att nedskräpningen ökat. Bakom satsningen står Coca-Cola i Sverige och Städa Sverige. 

Över fem tusen ungdomar från idrottsföreningar runt om i landet har plockat bort 79 077 kilo skräp från de svenska stränderna i år. Det är nytt rekord för den nationella satsningen Städa Strand och går att jämföra med förra året då 68 ton skräp plockades upp. Bakom satsningen, som genomförts för femte året i rad, står Coca-Cola i Sverige och idrottens miljöorganisation Städa Sverige. 

– En lång och varm sommar med välbesökta stränder är en trolig orsak till att nedskräpningen har ökat i år. Det är skrämmande att se vad människor lämnar efter sig på stranden. Vi har hittat alltifrån engångsgrillar och cigarettfimpar till mer udda saker, som en datorskräm och en dumpad husvagn, säger Peter Bodor, informationsdirektör på Coca-Cola i Sverige. 

De sista strandstädningarna för i år äger rum under november månad då bland annat Huddinge IF ska ge sig ut och städa. Under året har över 150 föreningar runt om i landet deltagit och sammanlagt 5 364 ungdomar har varit ute och städat, vilket även är rekord i antal deltagare. Tillsammans har ungdomarna plockat upp skräp från 405 stränder runt om i Sverige.

– Många ser inte konsekvenserna av att lämna kvar skräp på stranden. Därför är ungdomarna en viktig pusselbit för att på sikt förändra attityden till nedskräpning och på så sätt minska miljöpåverkan, säger Mats Wesslén, vd på Städa Sverige.

Om Städa Strand:

  • Genomförs för femte året i rad.
  • Initiativtagare är Coca-Cola Enterprises och Städa Sverige.
  • Totalt har 305 ton skräp samlats in.
  • 19 904 ungdomar deltagit sedan projektet startade. 

Coca-Cola Enterprises Sverige AB producerar, distribuerar och säljer icke alkoholhaltiga drycker på den svenska marknaden. Några av varumärkena är Coca-Cola, Fanta, Sprite, MER, Burn, Bonaqua Silver, Powerade och Minute Maid. Cirka 800 personer arbetar på Coca-Cola i Sverige, varav cirka 600 på huvudkontoret i Jordbro utanför Stockholm. Här produceras cirka 1 miljon liter dryck varje dag. I Sverige lanserades Coca-Cola 1953. Receptet på Coca-Cola skapades 1886 av apotekaren John S. Pemberton i Atlanta, USA. För ytterligare information, besök gärna vår hemsida eller följ oss på Facebook