För fjärde året i rad städar tusentals idrottsungdomar stränder runt om i Sverige och bidrar på så sätt till en bättre miljö och renare stränder. Bakom projektet står Coca-Cola och idrottens miljöorganisation Städa Sverige. Förutom renare stränder medverkar projektet till ökad miljömedvetenhet bland de deltagande ungdomarna.

Projektet Städa Strand har för varje år lyckats engagera fler och fler idrottsungdomar runt om i landet. Förra året samlade över 3 000 ungdomar in drygt 60 ton skräp och i år hoppas initiativtagarna Coca-Cola och Städa Sverige att fler stränder än någonsin skall städas. Målet är att innan hösten rensa 400 stränder och engagera över 150 föreningar runt om i landet. De första strandstädningarna äger rum redan nu på lördag 13 april då bland andra 200 ungdomar i Öckerö kommun deltar.  

-  Vi är stolta över att intresset för projektet har ökat och att så många ungdomar vill delta med att göra Sveriges stränder renare, säger Peter Bodor Informationsdirektör på Coca-Cola Enterprises. Nedskräpning i natur och hav är ett stort problem och det är viktig att vi alla hjälps åt att ta ansvar och engagera oss i arbetet. 

En viktig del av Städa Strand är att öka medvetenheten kring miljöfrågor bland deltagande ungdomarna. I samband med att projektet drar igång har en undersökning genomförts bland svenska ungdomar i åldrarna 15-22. Resultatet visar att en stor del av ungdomarna, 46 procent, tycker att nedskräpning i naturen är ett problem. Trots medvetenhet om problemet är det en majoritet av ungdomarna som anser att de själva bara är miljömedvetna ibland. På frågan ”Anser du dig vara miljömedveten?” svarade två tredjedelar (66 %) att de bara ibland känner sig miljömedvetna.  

-  I Sverige är vi duktiga på att panta och återvinna skräp, men det är fortfarande så att mycket skräp slängs på våra stränder, vilket har stor påverkan på miljön och djurlivet, säger Anton Hedlund Projektledare på Städa Sverige. Städa Strand gör att ungdomarna blir mer medvetna om problemet med nerskräpning och bidrar till en hållbar utveckling. 

De första strandstädningarna äger rum på flera platser längst Västkusten nu på lördag 13 april. Bland andra kommer ungdomar från Kungsbacka, Kungälv, Falkenberg, Tanum, Orust och Öckerö kommun att vara med och städa. Under vår och sommar kommer föreningar runt om i landet städa både havs- och insjöstränder. 

I fjol slog projektet rekord i antal deltagande ungdomar och insamlat skräp. Då städades 302 stränder från norr till söder och över 3 300 ungdomar plockade upp över 60 ton skräp. Av det var 24 ton plastförpackningar av olika slag, 16 ton pappersförpackningar och 703 kilo engångsgrillar samlades in. 

Undersökningen är genomförd av Städa Sverige i samarbete med undersökningsföretaget Snabba Svar. Antalet respondenter var 1003 personer i ålderskategorin 15-22 år. 

 

Coca-Cola Enterprises Sverige AB producerar, distribuerar och säljer icke alkoholhaltiga drycker på den svenska marknaden. Några av varumärkena är Coca-Cola, Fanta, Sprite, MER, Burn, Bonaqua Silver, Powerade och Minute Maid. Cirka 800 personer arbetar på Coca-Cola i Sverige, varav cirka 600 på huvudkontoret i Jordbro utanför Stockholm. Här produceras cirka 1 miljon liter dryck varje dag. I Sverige lanserades Coca-Cola 1953. Receptet på Coca-Cola skapades 1886 av apotekaren John S. Pemberton i Atlanta, USA. För ytterligare information, besök gärna vår hemsida eller följ oss på Facebook