Bara i år ska över 70 ton skräp ska plockas upp från Sveriges stränder i den nationella satsningen Städa Strand. Över fyratusen ungdomar från idrottsföreningar runt om i landet hjälper till att städa. Målet är att bidra till renare stränder och öka kunskapen bland ungdomarna om nedskräpning.  

Städa Strand genomförs för femte året i rad. Bakom intiativet står Coca-Cola och Idrottens miljöorganisation Städa Sverige. Förra året deltog 4 640 ungdomar som tillsammans plockade upp 68 ton skräp från stränderna. Vilket motsvarar 40 medelstora bilar.  

– Nedskräpning av våra stränder är ett problem som många inte känner till. Mycket av det skräp som plockas upp har inte spolats upp från havet, utan är sopor som besökare lämnat efter sig. Allt ifrån cigarettfimpar och aluminiumburkar till plastförpackningar, säger Mats Wesslén, vd på Städa Sverige.

Nedskräpning av stränder får stora konsekvenser för djur- och växtlivet i havet, där skräpet förr eller senare hamnar. Tiden det tar för havet att bryta ner skräpet kan vara flera hundra år. En viktig del av Städa Strand är därför att öka förståelsen för problematiken bland ungdomarna som deltar. 

Initiativtagarna hoppas att nedskräpningen på så sätt ska minska i framtiden då medvetenheten höjs bland yngre generationer. Samtliga ungdomar som deltar genomgår även en miljöutbildning innan städning.  

– Mycket av det skräp som slängs på stränderna är mat- och dryckesförpackningar. Som dryckesproducent har vi därför ett ansvar att öka medvetenheten kring nedskräpning. Vi hoppas att ungdomar som engageras berättar om problemet med nedskräpning för sina familjer, kompisar och bekanta så mindre skräp slängs på stränderna framöver, säger Mia Barkland, hållbarhetschef på Coca-Cola Enterprises.

De första städningarna genomförs nu i helgen längst Västkusten. Bland annat i Falkenberg, Kungsbacka och på Öckerö. Totalt kommer över 600 ungdomar ge sig ut  Städa Strand pågår under hela våren, sommaren och fram till oktober. Både stränder längs havet och vid sjöar kommer att städas. De föreningar som deltar får en ekonomisk ersättning för sin insats. Pengarna används bland annat till idrottsutrustning och aktiviteter för föreningen. Samtidigt får de också kunskap om miljö och nedskräpning.

 

 

Coca-Cola Enterprises Sverige AB producerar, distribuerar och säljer icke alkoholhaltiga drycker på den svenska marknaden. Några av varumärkena är Coca-Cola, Fanta, Sprite, MER, Burn, Bonaqua Silver, Powerade och Minute Maid. Cirka 800 personer arbetar på Coca-Cola i Sverige, varav cirka 600 på huvudkontoret i Jordbro utanför Stockholm. Här produceras cirka 1 miljon liter dryck varje dag. I Sverige lanserades Coca-Cola 1953. Receptet på Coca-Cola skapades 1886 av apotekaren John S. Pemberton i Atlanta, USA. För ytterligare information, besök gärna vår hemsida eller följ oss på Facebook