Coca-Colas historia började 1886 när en nyfiken apotekare i Atlanta, dr. John S. Pemberton, skapade en läsk med en distinkt smak som kunde säljas i läskedrycksapparater. Idag har The Coca-Cola Company funnits i mer än 125 år. Det är världens största dryckesföretag med verksamheter i över 200 länder med fler än 3500 olika dryckesprodukter. I varje land samarbetar Coca-Cola med ett lokalt buteljeringsföretag som ansvarar för tillverkning, distribution, försäljning och branschinriktad marknadsföring av varumärkena. 

Våra internationella och europeiska verksamheter

Vi verkar genom våra lokala företag i fler än 200 länder. Vart och ett av dessa lokala företag samarbetar med en eller flera buteljeringspartners som tillverkar och säljer våra drycker. Vi har fler än 250 buteljeringspartners världen över och de flesta av dessa är fristående företag som inte kontrolleras av Coca-Cola. Därmed har dessa båda företag ett nära affärssamarbete som kallas för "Coca-Cola-systemet" och som inte är en entitet ur ett juridiskt eller ledningsperspektiv.

The Coca-Cola Company tillverkar och säljer dryckesbaser och sirap till buteljeringsverksamheter, äger varumärkena och ansvarar för konsumentinriktade marknadsföringsinitiativ på marknaden. Våra buteljeringspartners tillverkar, förpackar, utför merchandising och slutligen distribuerar varumärkesdryckerna till våra kunder och automatpartners, som därefter säljer våra produkter till konsumenter.

Alla buteljeringspartners har ett nära samarbete med sina kunder - livsmedelsbutiker, restauranger, gatuförsäljare, närbutiker, biografer, nöjesparker och många andra - för att utföra lokaliserade strategier som utvecklats i samarbete med vårt företag. Därefter säljer kunderna våra produkter till konsumenter med mer än 1,6 miljarder serveringar per dag (1 servering = ca 250ml).

Coca-Cola i Europa

Inom EU verkar Coca-Cola genom sina lokala dotterbolag. Vår huvudsakliga europeiska buteljeringspartners är Coca-Cola Enterprises som bedriver verksamhet i Sverige och Norge, Coca-Cola Hellenic Company, Coca-Cola Iberian Partners och Carlsberg i Danmark och Finland. Tillsammans med våra buteljeringsföretag sysselsätter vi direkt 48 000 människor inom EU. Omkring 600 000 personer arbetar i vår europeiska värdekedja för våra nästan 700 drycker som finns i Europa.