Nu lanserar Coca‑Cola i Sverige nya fastsittande korkar

Nu lanserar Coca‑Cola i Sverige nya fastsittande korkar

I linje med EU:s engångsplastdirektiv som träder i kraft 2024, får vår kork en ny design. Den nya designen gör att korken förblir fäst till flaskan även efter öppning. Fastsittande korkar underlättar för att samla in och återvinna varje del av en flaska när man druckit upp den. Alla Coca-Colas flaskor, inklusive korkarna, har redan varit 100 procent återvinningsbara i många år, men alla flaskor återvinns inte idag. Korken slängs ibland utanför sorteringen och riskerar därför att skräpa ner. Den nya designen säkerställer att korken alltid följer med när Coca-Cola- flaskor pantas, något som hjälper till att öka återvinningen och att minska nedskräpningen.

 

 

 

Först ut med de nya korkarna är Fanta, Coca-Cola, Sprite och bonaqua. Förändringen är

en del av nytt EU-direktiv för engångsplast som träder i kraft i juli 2024. Förändringen, som kommer att  genomföras på samtliga PET-flaskor i sortimentet, initieras under hösten 2022 och planeras att vara klar senast 2023. 

 

Så leder Coca-Cola utvecklingen 

 
Ända sedan vi lanserade det ursprungliga Coca-Cola receptet 1886 har vi varit pionjärer inom dryckesbranschen. Idag är Coca-Cola den första stora dryckestillverkaren som byter över till fastsittande korkar på hela vårt sortiment i Sverige. 

 

De nya korkarna är en viktig milstolpe för att uppnå en cirkulär ekonomi för förpackningar, där varje flaska – tillsammans med varje kork – samlas in och återvinns. Detta är något som i sin tur minskar förpackningens klimatavtryck och förebygger att inga förpackningar blir till skräp i naturen. Coca-Cola har en övergripande strategi mot World Without Waste, med en vision om en skräpfri värld och tillsammans med branschen strävar vi mot 100 procent återvinning av både flaska och kork senast 2030. 

 

De flesta svenskar är redan duktiga på att panta sina förpackningar med korken fastskruvad och med den nya korkdesignen kommer ännu färre korkar att gå förlorade, slängas eller glömmas i naturen innan de pantas tillsammans med flaskan.

 

– 2020 gick vi över till att använda 100 procent återvunnen plast i våra PET-flaskor, något som hittills har inneburit en besparing på cirka 3 500 ton ny fossilbaserad plast. Den nya designen på korken kommer bidra ytterligare i vårt arbete mot att uppnå vår vision om en skräpfri värld, säger Charlotte Kalin, hållbarhetsansvarig på The Coca-Cola Company i Sverige.  

 

Åtgärder och initiativ som dessa sammanfattar vad #WorldWithoutWaste betyder för CocaCola, och vi är stolta över att hjälpa till att tillhandahålla lösningar för att lösa världens förpackningsproblem genom innovativ design, öka återvinningen och arbeta med partners för att göra skillnad.