Ingredienser

Servings:
  • 330 ml Coca-Cola light
  • 225 g urkärnade, grovhackade dadlar
  • 1 dl birkarbonat
  • 50 g torkade körsbär
  • 50 g torkade tranbär
  • 4 msk honung
  • 250 g vetemjöl
  • 2 tsk "mixed spice"*
  • 1 tsk malen kanel
  • 2 ägg, lättvispade
  • 75 g hackade pekannötter eller valnötter

Tillagning

  • Total tid 1 timmar 25 minuter
  • Förberedelsetid 10 minuter
  • Tillagningstid 1 timmar 15 minuter
  1. Smöra och bröa en avlång kakform och sätt ugnen på 180 grader.
  2. Koka upp Coca-Cola i en medelstor kastrull.
  3. Ta den av spisen och rör ner dadlar, bikarbonat och sedan körsbär, tranbär och honung. Blanda väl och låt svalna.
  4. Blanda mjöl och kryddor, häll sedan ned det i den avsvalnade dadelblandningen.
  5. Rör ner ägg och nötter.
  6. Häll smeten i den bröade formen och grädda i en timme och en kvart eller tills kakan klarar stickprov. Blir den för gräddad på ytan, täck med aluminiumfolie.
  7. Låt kakan svalna i formen.

Förvarar du kakan i en lufttät förpackning håller den i upp till en vecka.

*Dessa kryddor brukar vanligen ingå i ”mixed spice”:

  • 1 msk malen kryddpeppar
  • 1 msk malen kanel
  • 1 msk riven muskot
  • 2 tsk mald muskotblomma
  • 1 tsk mald kryddnejlika
  • 1 tsk mald koriander