Eftersom julbordet ofta har en övervikt av tunga rätter kan det vara skönt med en grön rätt som lättar upp. Varför inte en matig sallad, små omelettrutor (som även funkar perfekt som mingelmat eller aptitretare) och en bakad pumpa som ett enkelt men väldigt gott, grönt tillbehör. Alla rätter kan göras nötfria, servera bara nötterna vid sidan om. Två av rätterna är dessutom glutenfria. Momenten i recepten är inte svåra och mycket går att förbereda innan. Perfekt om du har många andra julbestyr.

Dinkelsallad med kål, sötpotatis och senapsdressing 

En matig, vacker och smakrik sallad som enkelt kan förberedas. Hel dinkel blandas med masserad grönkål, ugnsrostad brysselkål, sötpotatis och råhyvlat svenskt vinteräpple. Ringla över en enkel senapsvinägrett och servera på julbordet, eller tillsammans med falaflar eller tofu som en helt egen rätt.


Ingredienser

Servings:
  • 2 dl hel dinkel, blötlagd i 8 timmar
  • 200 g grönkål
  • 250 g brysselkål
  • 400 g sötpotatis
  • 2 små vinteräpplen
  • 1 dl granatäpplekärnor
  • 1 dl valnötskärnor
  • 0.5 dl russin
  • 2 msk extra virgin olivolja
  • 2 krm salt

Senapsvinägrett

Servings:
  • 1 dl extra virgin olivolja
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk honung
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 1 msk färskpressad apelsinjuice
  • 1 tsk apelsinzest
  • salt, nymalen svartpeppar

Gör så här

  • Total tid 1 timmar
  • Förberedelsetid 30 minuter
  • Tillagningstid 30 minuter
  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Koka dinkeln enligt anvisning på förpackningen. Låt svalna.
  3. Ta bort stammen från grönkålen och strimla bladen. Lägg i en bunke och massera med 1 msk olivolja och 1 krm flingsalt. Ställ åt sidan.
  4. Borsta sötpotatisen och skär i klyftor. Lägg sötpotatisen på en bakplåtpappersklädd plåt och blanda med 1/2 msk olivolja och 1 krm salt. Rosta mitt i ugnen i 10 minuter.
  5. Ansa och dela brysselkålen på mitten. Blanda brysselkålen med 1/2 msk olja, lägg på plåten och rosta i ytterligare 15 minuter, tills sötpotatisen är mjuk och brysselkålen har ett lätt tuggmotstånd. Rör om efter halva tiden.
  6. Blanda ihop ingredienserna till vinägretten. Smaka av med salt och peppar.
  7. Skär äpplet i tunna skivor på bredden.
  8. Varva dinkel, masserad grönkål, sötpotatis, brysselkål, äppelskivor, nötter, granatäppelkärnor och russin på ett stort fat. Ringla över vinägretten.
 Tips! För en snabbare salladsversion - välj mathavre eller quinoa istället för dinkel.

För alla - Byt ut dinkel mot quinoa eller vildris för glutenfri. Byt ut valnötterna mot pumpakärnor eller solroskärnor för en nötfri variant.

Omelettrutor med rödbetor, spenat och chèvre

Smakkombinationen rödbetor, getost och honung är en vinterfavorit. Skär upp i rutor, ringla över söt honung och garnera med krasse. Perfekt mingelmat, välkomstplock eller som små snittar på julbordet!

Ingredienser

Servings:
  • 5 medelstora rödbetor
  • 150 g bladspenat
  • 150 g chèvreost
  • 1 liten rödlök
  • 6 stora ägg
  • 1 msk flytande honung
  • 2 msk pinjenötter
  • 1 krm salt
  • 0.5 krm nymalen svartpeppar

Gör så här

  • Total tid 1 timmar 30 minuter
  • Förberedelsetid 30 minuter
  • Tillagningstid 1 timmar
  1. Värm ugnen till 200 grader. Lägg rödbetorna i en kastrull och koka i 35 minuter, tills de är mjuka men ändå har en fast inre kärna. Låt svalna, skrapa bort skalet och skär sedan i tunna skivor.
  2. Fräs spenaten i stekpanna i lite olja tills den börjar mjukna. Skiva osten. Skala och skär löken i tunna skivor.
  3. Vispa snabbt ihop ägg, honung, salt och peppar med en gaffel.
  4. Klä en liten ugnsform, ca 20x25 cm, med bakplåtspapper. Varva rödbetsskivor, spenat och hälften av osten i formen. Häll över äggblandningen. Lägg den skivande löken ovanpå, strö över resten av osten och pinjenötterna. Baka mitt i ugnen i 25-30 minuter, tills äggen stannat och omeletten puffat upp lätt.
  5. Låt svalna minst 30 minuter, men gärna i ett par timmar så att den hinner sätta sig helt.
  6. Lyft upp omeletten ur formen, ringla över extra honung och skär omeletten i rutor. Garnera med krasse. Servera rumstempererad eller lätt ljummen.
 Tips! Höj temperaturen och ändra gärna till grillfunktionen, om du har en sådan på din ugn, de sista 5 minuterna av tillagningen för att få en snygg yta på omeletten.

Julrostad pumpa med fetaost, mynta och citrusfrukter 

Julens smaker på ett fat, ett fräscht och grönt tillbehör med mycket fruktighet. Stora bitar av söt kanel- och nejlikerostad butternutpumpa varvas med råhyvlad fänkål, skivade citrusfrukter, smulad fetaost och färsk mynta.

Ingredienser

Servings:
  • 1 stor butternutpumpa
  • 1 tsk mald kanel
  • 2 krm mald kryddnejlika
  • 1 fänkål
  • 2 blodapelsiner
  • 3 clementiner
  • 200 g fetaost
  • 0.5 dl pumpakärnor
  • 1 kruka mynta
  • 1 msk extra virgin olivolja
  • 1 krm salt
  • 0.5 krm nymalen svartpeppar

Gör så här

  • Total tid 1 timmar
  • Förberedelsetid 25 minuter
  • Tillagningstid 35 minuter
  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Tvätta pumpan, dela på längden och gröp ut kärnhuset. Skär pumpan i cm-tjocka skivor, dela de största skivorna på mitten. Lägg på en bakplåtpappersklädd plåt och blanda med olivolja, kanel, kryddnejlika och salt.
  3. Rosta mitt i ugnen i ca 35 minuter, tills pumpan är mjuk och har fått lätt krispiga kanter.
  4. Ansa och skär fänkålen i tunna skivor, med mandolin eller en vass kniv på bredden.
  5. Skär av skalet runt om apelsinerna med en vass kniv, skär sedan i skivor.
  6. Skala clementinerna och skär i skivor.
  7. Rosta pumpakärnorna i torr, het stekpanna.
  8. Varva pumpabitar, fänkål, citrusfrukter, smulad fetaost och pumpakärnor på ett stort fat. Garnera med mynta.
 Tips - För variation, testa att byta ut pumpan mot sötpotatis.

För alla - Uteslut fetaosten för en vegansk variant.