Den jultomte vi alla känner igen och älskar, den där store, jovialiske mannen i den röda dräkten med ett vitt skägg - har inte alltid sett ut så.

Många blir kanske förvånade över att få veta att före 1931, framställdes jultomten som allt från en lång mager man till en alv med skrämmande uppsyn. Han har klätts i biskopsskrud och i en norsk jägares djurskinn.

Faktum är att när den amerikanske skämttecknaren Thomas Nast ritade jultomten till Harper's Weekly 1862, avbildades jultomten som en liten alvliknande figur. Nast fortsatte att rita jultomten i 30 år och lät honom byta jackfärg från brunt till den röda färg vi är vana vid att se idag.

Här följer några andra hemligheter som våra kollegor på Coca-Cola Journey USA avslöjade för oss.

1. Jultomten har figurerat i Coke-reklam sedan 1920-talet

The Coca-Cola Company började med sin julreklam på 1920-talet med shoppingrelaterade annonser i tidningar. De första jultomteannonserna innehöll en jultomte med sträng uppsyn.

År 1930 målade konstnären Fred en butiksjultomte som stod i en folkmassa och drack en flaskaCoke. Annonsen visade världens största läskedrycksapparat och användes i tryckta annonser denna jul.

2. Coca-Cola bidrog till att forma bilden av jultomten

År 1931 började företaget sätta in Coca-Cola-annonser i populära tidningar. Archie Lee, D'Arcy Advertising Agencys chef som samarbetade med The Coca-Cola Company, ville att kampanjen skulle visa en välmående jultomte som var både realistisk och symbolisk. Därför anlitade Coca-Cola den amerikanske illustratören Haddon Sundblom för att utveckla annonsbilder med tomten - som visade jultomten som privatperson, inte som en man utklädd till jultomten.

Sundblom hämtade inspiration från Clement Clark Moores dikt "A Visit From St. Nicholas" från 1822 (kallas i folkmun för "'Twas the Night Before Christmas"). Moores beskrivning av jultomten ledde till en bild av en varm, vänlig, klädsamt fyllig och mänsklig tomte. (Trots att det ofta påstås att jultomten bär en röd rock därför att rött är färgen på Coca-Cola, förekom tomten i en röd rock redan innan Sundblom målade honom.)

Från 1931 till 1964 gjorde, Coca-Cola annonser som visade hur tomten delade ut leksaker (och lekte med dem!), tog en paus för att läsa ett brev och njuta av en Coke, hälsade på hos de barn som hållit sig vakna för att välkomna honom, och gjorde räder i kylskåpen i en lång rad bostäder.

Bildspel: Jultomten och Coca-Cola

(1) "My Hat’s Off to The Pause That Refreshes" — 1931. Den magiska förvandlingen av vår Coca-Cola tomte inträffade 1931. Archie Lee, reklambyråns kreativa chef för Coca-Cola-kontot, blev inspirerad att visa upp en välmående och snäll jultomte. Han vände sig till konstnären Haddon Sundblom för att denne skulle skapa bilden.

3. Den "nya jultomten" baserades på en försäljare

I början målade Sundblom bilden av jultomten med hjälp av en levande modell — hans vän Lou Prentiss, en pensionerad försäljare. När Prentiss avled använde Sundblom sig själv som modell och målade medan han tittade på sin spegelbild. Till sist började han förlita sig på foton för att skapa bilden av jultomten.

Allmänheten älskade våra tomtebilder och var så uppmärksamma på dem att de skrev brev till The Coca-Cola Company när något förändrades. Ett år var jultomtens stora skärp felvänt (kanske för att Sundblom målade med hjälp av en spegel). Ett annat år visades tomten utan vigselring, vilket fick hans beundrare att skriva och fråga vad som hänt med tomtemor.

De barn som förekom tillsammans med jultomten i Sundbloms målningar var baserade på Sundbloms grannar, två små flickor. Därför gjorde han om den ena till en pojke i sina målningar.

Hunden i Sundbloms tomtemålning 1964 var i själva verket en grå pudel som ägdes av kvarterets florist. Men Sundblom ville att hunden skulle synas i julscenen och målade den med svart päls.

4. Jultomten fick en ny kompis 1942

År 1942 lanserade Coca-Cola " Sprite Boy", en karaktär som förekom tillsammans med jultomten i annonser för Coca-Cola under hela 1940- och 1950-talet. Sprite Boy, som också skapades av Sundblom, fick sitt namn eftersom han var en alv (sprite på engelska). (Det var inte förrän på 1960-talet som Coca-Cola lanserade den populära drycken Sprite.)

5. Jultomten blev animerad 2001

År 2001 fick Sundbloms målning från 1962 ligga till grund för en animerad Tv-reklam med Coca-Cola-tomten. Reklamen skapades av den Oscarsvinnande animatören Alexandre Petrov.